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Principles of Muscle Biology for Meat Science

저자
주선태
페이지
172 Page
판형
국판변형
ISBN
978-89-6257-158-5
정가
₩ 13,000 원
회원가
₩ 13,000 원

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책소개

이 책은 근육의 구조, 성장 및 발달, 수축 메커니즘과 고기에 대한 변환 근육 등을 광범위하게 다루고 있다. 동물의 근육은 영양가 있고 맛있는 음식의 가장 중요한 원천이기 때문에, 전 세계에서 수 세기에 걸쳐 근육과 고기의 관계를 이해하기 위한 다양한 노력들이 이루어졌다.

근육은 고기의 주요 구성 요소이다. 그래서 근육생물학(Muscle biology)에 대한 이해는 식육과학(Meat Science)과 식육산업(Meat Industry) 적용의 기본이다. 특히, 근육 구조에 대한 지식은 근육의 특성과 고기로 사용하는 근육의 연관성을 이해하는 데에 매우 중요하다. 또한, 근육의 성장과 발달의 메커니즘을 이해하는 것은 식사의 질과 경제적 가치를 향상시키기 위해 필수적이다.

이 책은 학부생뿐만 아니라 식육과학과 동물과학 과정에 등록한 대학원생들에게 텍스트를 제공하는 목적으로 영어로 집필됐다. 물론 이 텍스트는 처음으로 식육과학 과정에 등록한 학생들에게도 적합할 것이다. 또한, 이 책은 고기 과학자나 식육산업에 종사하고 있는 사람들에게도 도움이 될 것이다.

저자소개

SEON-TEA JOO, Ph.D.(주선태)

Dr. Joo is a Professor in Meat Science of Animal Science Department at Gyeongsang National University in South Korea. He had studied Animal Science and Meat Science at Korea University. After finishing his PH.D in 1995, as a post-doctoral scientist, he had worked at University of Wisconsin and University of Connecticut in USA. He also worked as a visiting scientist at Colorado state University in 2011. Dr. Joo served as a secretary general of KoSFA (Korean Society for Food Science of Animal Resources), and he was a secretary general of 59th ICoMST (International Congress of Meat Science & Technology) which was held in JeJu, South Korea, in 2010. Dr. Joo is the Chairman of the committee for ICoMST 2026 in Korea.

Dr. Joo published many scientific articles, approximately 150 papers in refereed journals, in related to meat quality and muscle fiber composition. Also, he published 8 books in relation to meat science for college students and meat industry people. His research area has been focused on identification, measurements, and explanation of factors associated with color, water-holding capacity, tenderness and palatability of pork and beef.

목차

Preface
· Chapter 1: Structure of Muscle
· Chapter 2: Microstructure of Muscle Fiber
· Chapter 3: Growth and Development of Carcass Tissues
· Chapter 4: Muscle Contraction Mechanism
· Chapter 5: Conversion of Muscle to Meat
References

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